Amrut Sherry Cask - Blackadder Raw Cask Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/62/85/45/Amrut-Sherry-Cask-Blackadder-Raw-Cask-2014-64-1415619162.jpg
 
87 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Amrut
Oberoende buteljerare
Blackadder
Ursprungsland
Indien
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Buteljerad
2014-09
Fattyp
Sherry
ABV (%)
58.1
Antal flaskor
138
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Släpps på SB 1/12-2014, 1298 sek

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: november 10, 2014)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Amrut + Blackadder= SANT. Ja...Blackadder har genom åren släpp en hel del oberoende utgåvor från detta Indiska destilleri.
Amrut i sig har gång på gång bevisat att de minsann kan koka bra sprit även i Indien. Varmt klimat och hög luftfuktighet gör dock att whiskyn inte hinner bli speciellt gammal förrän änglarna har sugit i sig för mycket för att det skall vara ekonomiskt försvarbart att driva whiskydestillleri. Vi minns ju utgåvan Greedy Angels som fick ligga i 8år och från början var det 400 liter i faten och 2012 då man buteljerade, fanns det enbart 90 liter kvar......snacka om åpna änglar...

Blackadder Raw Cask är precis vad det låter....direkt tappat ur fatet i cask strenght och utan kylfiltrering eller färgämnen. Det är mycket ofta som man kan se rester från fatet simma omkring i flaskan men detta är inget att oroa sig för...det är precis som det skall vara. Det finns många bra utgåvor ur Blackadders Raw Cask och vi tar och dyker ner i denna utgåva vars färg inte direkt ljuger om vilken typ av fat man har slutlagrat denna på ;)

Jag tackar Tina på Clydesdale som har skickat prov för mig att botanisera i.
Doft
Som färgen vittnar om möts vi av en fyllig, köttig sherry balja med kryddiga fat inslag. Bakom en jordig doftridå av läder och just blomjord. Detta flätas i i en ganska tydlig svavel karaktär tillsammans med kakao och mörk choklad och apelsinskal. Sedermera växer den söta cream brulé tillsammans med kaffe/kola....den thailändska varianten. Brända mandlar och bränt socker.
En lätt puff av frisk eukalyptus och lakrits.
Denna behöver mycket tid i glaset för att sätta sig då den initialt vädrar söt slisk sherry med svavel.
Svavel tonas ner med tiden och allt blandar upp sig bättre.
Smak
Fyllig smak med oljig textur men övergår raskt i en explosion av sherry frukt och kryddig peppar från fatet. Stramar upp och blir lätt torr av kaffe och kakao tillsammans med apelsinen. Betydligt mindre sötaktig än vad doften varslade om.
Avslut
Lång värmande eftersmak med söt kropp. Fortsatt torr av kaffe och kakao. Kolat trä tillsammans med lätt sälta. Klingar av i en läder torr profil med söt sherry och jordig aska.
Beskrivning / Sammanfattning
För den som gill BIG sherry whisky är detta definitivt just en sådan. Stor och köttig så det förslår. Själv har jag lite svårt när det blir "enkelspårigt/överrepresenterat" men på det stora hela är det en mycket bra utgåva.
Den som tror på en sherry/rök kombo ala Bowmore Laimrig får titta åt ett annat håll för den lilla rök karaktären som jag hittade, var mer av kolat trä och svavel och inte ens i närheten en sherry rökig Islay profil.
Släpps genom Clydesdale (som är importören) på Systembolaget den 1/12-2014....precis lagom till juletider då sherry whisky är ett utmärk komplement till att höja den där härliga julstämningen.
Priset är satt till hela 1298 SEK och betällningsnr. är i skrivande stund inte satt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se