Highland Park Cask Strength Edition Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/0a/12/3f/HPcaskstrength35clcmyk-52-1400489683.jpg
 
87 (1)
0
Skriv en tastenote
HiglandPark_Cask_Strenght_Edition.jpg

Whisky

Distilleri
Highland Park
Ursprungsland
Skottland
Region
Islands
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
ABV (%)
56
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
For Swedish Market

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
87

Whisky

Tastenote titel
En whisky som är exklusiv för den svenska marknaden som kommer i ett mycket bekvämt och praktiskt format, nämligen på halvflaska (35 cl) - något som uppskattas starkt av undertecknad.
Beskrivning / Sammanfattning
Doft: Det är två saker man märker på en gång när denna hälls upp i glaset.
1. Den är ung, då den har en viss doft av råsprit (som blir mycket svagare när glaset har fått värmas i handen några minuter).
2. Highland Parks signaturdofter/smaker kan fortfarande hittas trots sin låga ålder, vilket jag tycker är lite fascinerande!

De dofter och smaker som jag kopplar till highland park är en speciell rökprofil, lite ”skarpare” än till exempel en islaywhisky (men också mer integrerad i resten av dofterna/smakerna). Just i denna dram så finns det mycket rökt kött, likt jägarbacon (dvs extrarökt) som är doppad i honung – något som jag gång på gång stöter på med detta destilleri. Det är också något syrligt i mixen, likt tranbär och granatäpplen. Detta börjar nästan låta som en riktigt flott frukost ;)


Smak: Eldig och livlig som alkoholstyrkan hintar till så gör denna yngling sig tydligt uppmärksammad om att den har anlänt! Pepprigt värre och sprudlande med smaker som honungen från doften, men med eukalyptus och en svag röksmak långt bak som kommer närmre ju längre man smakar av. Råspritsmak får man anstränga sig att leta efter om man ska hitta den här..!


Esmak: Den eldiga känslan går över till en lugn och mild eftersmak och bjuder på godiskola, en halvt bitter barkig ton, följt av lakritsrot och aska.


Totalintryck: I första anblick, så måste jag säga att jag tvekade lite på denna i och med råspritsdoften. Det brukar kunna bli en bergochdalbana av ojämna smaker/dofter och en allmän spritighet, men balansen i denna är förvånansvärt bra och det måste väl bara peka på att det är bra sprit de kokar på Orkney.

Till sitt pris och format så går det inte att hålla sig från att säga att denna whiskyn är en mycket prisvärd rackare.

Finns i många av systembolagets butikers ordinariesortiment till en summa av 301 kr.
Art nr. 554
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se