Aberlour 12 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/3f/27/e3/aberlour12-85-1387007224.jpg
 
86 (2)
0
Skriv en tastenote
aberlour_12.jpg

Whisky

Distilleri
Aberlour
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Sherrywood finish
ABV (%)
43
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
86
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Aberlour 12 år, 40% alkohol, kylfiltrerad och förväntade mig därför en ganska dämpad dram innan jag började att tänka efter vad det är jag drack, för med detta destillat dämpas inget. Det här är en whisky som är lika kraftfull som Longmorn, Glendronach och Mortlach. De klarar sig utmärkt även vid ”låg” alkoholhalt.
Doft
Fruktig med apelsin, ananas, päron och honungsmelon med massvis av vaniljpudding och kolasås. Efter ett tag kommer lågmälda toner av ek och läder fram tillsammans med russin och rostad mandel.
Smak
Den anländer mjukt men ganska fruktigt med lite farinsocker sötma, eller nästan melass faktiskt. Återigen hittas vanilj och kola då den utvecklas på tungan tillsammans med citron, russin och kryddor i form av nejlikor och peppar. Efter en stund kommer till och med svaga kaffetoner fram men då är det frystorkat snabbkaffe från NesCafé.
Avslut
Avslutet är svagt ekigt och kryddig med framförallt nejlika som ger ett aromatiskt lyft i svansen, russin och katrinplommon följs av något beska citrustoner, grapefrukt och torkade pomeransskal. Visst är den något kort men det spelar faktiskt inte så stor roll.
Beskrivning / Sammanfattning
De flesta diskussionerna om Aberlour med whiskykollegor mynnar snabbt ut i A’bunadh förmodligen av den enkla anledningen att det är en riktigt bra produkt. Det går allt snabbare mellan batchsläppen då efterfrågan är stor. Skulle man missa någon mellan varven kan man alltid ruffa åt sig denna 12-åring som ett bra alternativ. Ett standardsläpp från Aberlour som funnits över ett år tillbaka i systembolagets beställningssortiment men som sedan tidigt i somras finns i flera butikers huvudsortiment (103 butiker i skrivande stund, artnr 529). Dessutom för högst rimliga 369 kronor. Det är faktiskt lite billigare än priset i övriga Europa. Här snackar vi definitivt ”Bang for your Buck" och det är bara att springa iväg och köpa.

Det finns också en 12 åring som inte kylfiltrerats och håller 48% alkoholstyrka men inte i Sverige än. Har inte testat just den men den står högt på listan här då jag tror att just avslutet kan vinna mycket på lite högre alkohol och framförallt avsaknad av kylfiltrering.

Poängintervall 83-86.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
24
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Aberlour 12 år double cask matured 700 ml
Öppnad 160405
Min första från detta distilleri.
Den är lagrad på bourbon ekfat och sherryfat
Doft
Doftar underbart!
Frisk, fruktig, smörkola och vanilj framträder tydligast.
Komplex härlig kropp med tydlig fatkaraktär
Smak
Först pepprig på toppen av tungan som snabbt övergår i en angenäm smak av frukter och sötma.
Avslut
Avslutning är värmande, mediumlång och präglas av ganska snabbt försvinnande sötma som övergår i lätt bitterhet
Beskrivning / Sammanfattning
En av de bättre jag testat i sin prisklass. Mycket behaglig och trevlig whisky som jag absolut kommer köpa igen.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se