Recensionens detaljer

 
Ardbeg Uigeadail
Whisky
Poäng 
 
91
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
24

Whisky

Tastenote titel
The dark side of Ardbeg
Doft
Det känns att fenolhalten är hög (normalt runt 50 ppm). Här finns det tjärtoner så det räcker men också frukt iform av bl.a. russin och aprikos. Citrustoner dyker upp efter en stund och nötter.
Smak
Fruktig först och sedan vidare mot sherry, och lite sötma. Som en spark arslet mullrar torvröken sedan fram och bombarderar dig med full kraft. Men man kan inte låta bli att gilla detta. Som så ofta i rökbomberna från Islay så återfinns också salmiak och lite nötiga toner mot slutet.
Avslut
En lång och kraftig eftersmak biter sig ilsket fast i gommen men det är inte en otrevlig upplevelse, tvärtom! Man ler lite löjligt för sig själv och ger tummen upp.
Beskrivning / Sammanfattning
Det en mörk historia som Ardbeg vill visa upp med sin Uigeadail. En historia som sägs snudda vid närmast mystiska omständigheter. Loch Uigeadail är namnet på den källa varifrån Ardbeg hämtar sitt vatten. Själva ordet är Gaeliska och betyder ”Mörk och mystisk plats” (fritt översatt). Jodå det må vara en kall avlägsen och mörk plats den där ön Islay men det är nog mer ett försäljningsargument än någon slags mystik som ligger bakom valet av namn.

Ardbeg har skaffat ett rykte om sig att vara en av de rökigaste malterna Skottland har att erbjuda. I alla fall om vi pratar om torvrökt malt. Allt sedan Glenmorangie tog över spakarna 97 har Ardbeg varit en up and rising star. Många hävdar att Ardbeg var bättre förr och de nya ägarna har ändrat en hel del sedan de satte tänderna i distilleriet. I detta sammanhang betyder det kanske inte så mycket att Jim Murray utsåg Uigeadail till 2009 års whisky of the year.

Vi på tastenote är i vilket fall mycket förtjusta i Uigeadail.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se