Recensionens detaljer

 
Highland Park 12
Whisky
(Updated: juli 13, 2016)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Vad är ett destilleris karaktär värt?

När det gäller standardsläpp (core-range) har man lätt för sig att de normalt är lite tråkigare och nervattnade versioner. Är man whiskynörd så tittar man oftast förbi standardsläppen efter intressantare flaskor av typen single cask. Det är synd, för även om de kan vara väldigt bra speglar de inte alltid destilleriets karaktär och det är lärorikt som whiskynörd att identifiera de olika karaktärerna. Extra betydelsefullt är det ju när många destillerier verkar gå ifrån sin karaktär för att spetsa in sig på två versioner, en tung sherrybalja och en pyrande rökbomb, allt utan åldersangivelse förstås. Det här gäller inte Highland Park 12 år, som är jämnt konsekvent med otroligt hög kvalitet. Ett måste i hemmabaren!
Doft
Ganska aromatisk och kryddig på doften men också mycket smörkola, saltvatten och välbalanserad torvrök. Lite örter tittar fram, någonstans mellan timjan och lagerblad tror jag. Läder och något som påminner om plast långt bak men inte på något sätt avskräckande.
Smak
Den anländer sött och välbalanserat i gommen och efter några sekunder blommar den ut med torvrök, kryddig ek, salt och svartpeppar. Den utvecklas vidare i ytterligare ett steg mot lätta toner av mynta, sötare typ av grapefrukt och lagerblad igen. Den här är komplexitet utan tvekan.
Avslut
Avslutet handlar om subtila kryddor och salt rök, den typiska Highland Park röken, här finns också lite bränt socker, svartpeppar något bittra örter och svart te innan den annars långa och ihållande svansen svagt ebbar ut.
Beskrivning / Sammanfattning
Whiskyn är nervattnad till 40% i Europa (i USA 43%), lätt kylfiltrerad och färgad, men innehåller så extremt mycket smaker och hög komplexitet så det är galet till det priset (drygt 400 spänn). Tillsammans med Lagavulin 16 år är detta absoluta toppen när det gäller standardsläpp och måste finnas i whiskyskåpet hos alla som har en någorlunda stabil kollektion. Den är inte lika bra som den helt superba 18-åringen (som fortfarande ligger på under 800 spänn på SB och det är bara en tidsfråga innan den sticker ordentligt i pris, Köp! Köp! Köp!) men klart mycket bättre än Dark Origins, Cask strength versionen för Sverige, 15-åringen och Ambassador´s choice.

Vill man undersöka single cask kvalitet hos Highland Park till vettiga priser och nu snackar jag under 1000 lappen, så inga gamla vikinganamn, kommer den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail ut med Cask Strength version som är runt 7-9 år lagrad på bourbonfat med jämna mellanrum. Misstänker att en vintage 2007 eller 2008 kommer inom kort och detta är absolut toppwhisky även om det inte direkt speglar destilleriets karaktär. Men vi dricker ju trots allt whisky för det är gott inte sant? Vem bryr sig om karaktären?

Poängintervall 86-88.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se