Recensionens detaljer

 
Ardbeg Perpetuum
Whisky
Poäng 
 
79
Näsa 
 
20
Smak 
 
20
Avslut 
 
19
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Precis som Laphroaig, firar i år även Islay grannen Ardbeg 200-års jubileum och kommer också att släppa flera begränsade utgåvor under 2015. Men där Laphroaig inlett året med en 15-åring kommer Ardbeg med en......NAS. Hm. Men OK. NAS utgåvor kan faktiskt vara bra, det har Ardbeg tidigare bevisat med bl.a Uigeadail som undertecknad gillar en hel del.

Perpetuum består enligt Ardbeg av en blandning av äldre och yngre whisky. Single malten har lagrats i fd bourbon och sherryfat och buteljerats vid 47,4% alkoholstyrka.
Perpetuum är glädjande nog vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör - E150.
Ardbeg släppte tidigare i år en sk "Distillery edition" av Perpetuum. En utgåva på 49.2% alkoholstyrka som bara fanns att köpa på destilleriet under Feis Ile 2015 festligheterna.
Jag testar dock den utgåva som släpptes worldwide och som hamnade på Systembolaget.
Doft
En lätt fruktig sötma som av banan, päron, rött äpple och en citruston är det första jag registrerar. Dom traditionella Ardbegdofterna av havssälta och torvrök finns naturligtvis även i Perpetuum tillsammans med vanilj och choklad. Överlag bjuds vi på en betydligt lättare och mer diskret doftpalett jämfört med Uigeadail.
Smak
En rejäl portion havssälta når min tunga först, sedan torvrök, aska och kryddor inkl kanel och chilipeppar. Jag känner även viss fruktighet av päron, banan och rött äpple, men havssältan tar snabbt över. Vidare tittar torra ektoner fram tillsammans med en chokladig ton och en inslag av plåster. Men var är fylligheten, rundheten och krämigheten? Det känns som att whiskyn är rejält ung och ger ett tunt och litet stickigt intryck. Några droppar vatten och tid i glaset (minst 35 min) mjukar dock upp dofter och smaker en del.
Avslut
Ett torrt och ganska kort avslut innehållande sälta, ektoner, citrus, aska och kryddor inkl chilipeppar som känns på läpparna. Ektonerna dröjer sig dock kvar längre.
Beskrivning / Sammanfattning
Perpetuum är en svårbedömd rackare. Visst innehåller den typiska Ardbegkvaliteter som tex. havssälta, torvrök och fruktighet tillsammans med charkuterier. Men såsen är alldeles för tunn för min del. Fundamentet, dvs fyllighet/rundhet och krämighet ingår knappt. Jag saknar även djup i både doft och smakpaletterna, det blir lite väl platt. Nåväl. Det kanske är så att Ardbeg har velat ta fram en lättdrucken sommarwhisky, eller bara en annorlunda utgåva?

Angående betyget. Jag tänkte först ge Perpetuum 82 eller 83 poäng, men det betyder enligt Tastenotes 100-poängsskala "81-85. En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet" och det anser jag inte att den förtjänar. Alltså får den ett pinnhål lägre betyg; "76-80. En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet".
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Putte Skrivet av Putte
juli 03, 2015
Se där du Stefan. Intressant och informativ note. jag kan inte säga att detta är någon av de bättre Ardbeggarna. Jag har povat den vid ett antal tillfällen nu och måste säga att den ändå tilltalar mig på ett konstigt sätt. Inte så att det blir ett Hallelujah moment precis men ändå. Kul att läsa dina noter som i mycket stämmer med dina men att vi skiljer en del i poängen. Att det finns stora mängder ung whisky i denna är det inget att ta miste på. Ej heller att de har vart lite för generösa med vattnet vilket gjort den mer blaskig men smakerna är det inget fel på tycker jag och doften är ganska Ardbeg typisk som du skriver. Det som inte finns där är rivet man är van vid i Ardbegs. Kanske att det är helt enligt planen, kanske de inte har bättre whisky just nu eller är det helt enkelt ett desperat försök att labba ihop något hyffsat för att blidka den stora mobben. Såhär med facit i hand blir det ändå väldigt fel av Ardbeg att släppa en lätt sommarwhisky och månag Ardbeg fans kommer nog att börja vackla i sin lojalitet nu.

Som svar på tidigare kommentar

Stefan PN Skrivet av Stefan PN
juli 04, 2015
Hej Putte och tack för din kommentar. Nej denna utgåva imponerade tyvärr inte speciellt mycket på mig. Jag hoppades ändå att kunna ge den ett riktigt bra betyg då jag gillar Uigeadail en hel del, men tyvärr. Visst känns Ardbegs husstil igen, men det är alldeles för tunt och blaskigt enligt mina smaklökar. Jag hoppas verkligen att kommande släpp är bättre. Ardbeg har helt klart kunskapen, hoppas bara dom har whiskyn?
2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se