Recensionens detaljer

 
Talisker 25 / 2011
Whisky
Poäng 
 
93

Whisky

Tastenote titel
Det är något speciellt med Talisker. En mycket kär malt för undertecknad med tydliga karaktärsdrag som gör att den får en oförglömlig identitet.
Beskrivning / Sammanfattning
Doft: Redan från första doftandet så kommer maritima drag fram - tång och havsvatten (något man ofta kan känna när man går längs strandpromenaden här i Varberg). Tillsammans med detta har vi mjuk och fyllig marsàn sås med en citrusaktig "zing" i sig och även något jag ofta hittar i Taliskers, nämligen äppelcider och en liten jordig touch av torvrök. Just den underbart blygsamma röken är helt fantastiskt integrerad i resten av profilen. Det är även något tillsammans med röken som ger en söt och trä-aktig smak.. Likt en timmerstuga med en brasa brinnandes där inne. Fruktansvärt spännande doft. Jag kan helt allvarligt sitta med denna i timmar före jag ens har provsmakat den.. Utan problem!

Smak: Direkt när dropparna rör vid tungan så sker något likt ett vulkanutbrott - en superfyllig smak som bara blir större och större och tar helt över all ens uppmärksamhet. Den jordiga rökigheten har fogats ihop med det söta träet och bildar tillsammans en härlig smak som man bara hoppas aldrig tar slut! Även marsan-såsen är med, nu med den ännu tydligare citrus-aktiga tonen. Makalöst bra!

E.Smak: Efter man har hållit kvar sin sipp i munnen så länge man kan (då menar jag lääänge) så är man mer eller mindre helt golvad. Vad hände!? Det som man lämnas med är den jordiga rökigheten som har blivit av med större delen av sin sötma och anammat mer traditionell rök och torvighet, samt den där härliga havskänslan (tång och havsvatten) som gör sig påmind igen.

Balans/Helhetsintryck: Den här är verkligen en riktig ninja, om jag får säga så. Den smyger sig på en i doften i början och är väldigt blygsam. Sedan exploderar den vid smak! En riktigt intressant grej är att gå tillbaka till doften efter man först smakat av den - det blir en helt annan grej! Den.. Vaknar till liv på något sätt.
Det här är en riktigt välkomponerad whisky, verkligen från början till slut.

Just den här krabaten startade en stor jakt på alla möjliga sorters Taliskers för mig för några år sedan. Jag minns till och med första gången jag drack den och blev som sagt - helt golvad av den då med. Lyckligtvis för mig så var jag orolig att jag inte skulle tycka det samma efter att ha testat den efter ett par år, men visst ligger jag, även denna gång på golvet precis som om en storm har tumlat runt mig i mitt vardagsrum. Hatten av för Talisker.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se