Recensionens detaljer

 
The Last Vatted Malt
Whisky
Poäng 
 
90
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Som jag skrev i introduktionen till The last Vatted Grain, blev det olagligt (23 november 2011) att använda uttrycket ”vatted malt/grain” och istället heter det idag i detta fall ”Blended Malt”. För att uppmärkasamma detta beslut av SWA (Scotch Whisky Association) blandade John Glaser till denna whisky som är en blandning av två single malt whiskies:

78% Caol Ila 1984 (bourbon hogsheads) och 22% Glenallachie 1974 (first fill sherry)

Det är således en blandning av två gamla whiskies från Islay respektive Speyside.
Den sista whiskyn är det lite diskussioner om det verkligen är Glenallachie eller någon annan Speyside whisky. Har även hört och läst Aberlour i detta fall…
Doft
En söt och fyllig rökridå med aska, lätt gummi, plommon, smörkola och vanilj. Mer jordigt rökig som tobak och det sitter perfekt ihop med de söta sherry influenserna.
Ovanpå detta täcke har vi hintar av frisk citrongräs, mint och salt lakrits. Stor komplexitet när den det plötsligt sveper in torkat gräs, mynta tillsammans med mandel och en bakomliggande mineralisk ton….garanterat en doft som man vid varje tillfälle hittar något nytt intressant….vackert och häftigt
Smak
Rund och medelfyllig med större skopa aska och havsinslag. Här vittnar de 78% Caol Ila i blandningen sin plats mer än i doft.
Fortfarande söt fruktig men backat något steg men är i bra symbios med övriga och lägger till det där fina mjuka lagret som komplement.
Mer exotisk frukt av apelsin och citon tillsammans med gräs och en stänk ört te.
Även här återkommer de mineralsiska tonerna.
Avslut
Lång eftersmak med grape, citron, större portion aska och sälta tillsammans med en lätt sött sherry lager i bakgrunden.
Ebbar ut i en lätt krämig final av grape, citron och aska.
Beskrivning / Sammanfattning
Definitivt en whisky för Islay anhängare och med mycket finess och karaktär. Tyvärr slutsåld och det är auktioner eller olika nätbutiker som gäller.
Brukar ligga runt en € 200. John Glaser….my man…denna typ av släpp vill vi se igen.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se